Iluzia realitatii
Realitatea este o iluzie sau iluzia este o realitate ? Trebuie să stabilim una dintre variante ca fiind adevărate,să răspundem la vreo întrebare?,Nu!Nici măcar nu trebuie să scriu acest articol,dar o să intru in transă și o să traiesc iluzia că scriu un articol despre iluzii..........sper că incă mai sunteți cu mine.
Să luăm ca punct de plecare definiția din Dex a iluziei,care ne spune că este o percepție falsă a unui obiect prezent înaintea ochilor, determinată de legile de formare a percepțiilor sau de anumite stări psihice sau nervoase.
Nu ne prevalăm de o definiție, doar o alegem ca punct de plecare,oricare altul fiind la fel de bun.
Personal sunt impresionat de nivelul de spiritualitate al unei definiții din Dex,sa va spun de ce.Pentru oamenii
obisnuiți fara aplecări spre spiritualitate sau antrenamente in activități psi,"realitatea" este ceva palpabil,structurile fizice care suntem și care ne înconjoară,ceea ce se vede cu ochiul liber.Așadar, percepem si cu ajutorul ochilor ,aici mă opresc și imi pun intrebarea,ce percepem de fapt?Percepția inseamnă înțelegerea și cunoașterea a ceea ce vezi. Privim obiecte, imediat încercăm să le ințelegem și să le așezăm bazându-ne pe cunoasterea noastră despre ceea ce urmărim, adică intervine ,într-un singur cuvant,judecarea a ceea ce vedem.
Din punctul meu de vedere aici incepe iluzia.Lăsăm la o parte faptul că insuși văzul este o iluzie, pentru ca noi,ca specie, nu prea avem idee cum se formeaza această așezare a informațiilor într-un "super-ecran megaHD și multidimensional" care se numeste văz.Privim lucruri si instantaneu începe analiza ,judecata,categorisirea,oarecum vedem și percepem prin intermediul propriilor convingeri.Din punctul meu de vedere ,orice convingere este limitativă,orice convingere este formată din perspectiva prietenului Ego.Acestea sunt de fapt legile de formare a percepțiilor din definiția de mai sus.Incepem sa ne dam seama de iluzia realității,dar mai avem....
Tot în definiție mai spune că iluzia este o percepție falsă determinată și de anumite stări psihice sau nervoase.V-am spus că "mai avem....". Dincolo de iluzia că știm ce este văzul,dincolo de perceperea "realității" înconjuratoare prin convingerile noastre limitative,mai avem și latura interpretarii a ceea ce vedem sau percepem prin intermediul stărilor psihice.Stările psihice intră in scena și distorsionează tot.Cum ne influentează stările psihice este evident,ne limitează și mai mult atenția și concentrarea,sau ne deschid și mai mult spre Creație astfel reușind să percepem dincole de forme.
In acest material am vorbit doar despre un aspect al perceperii lumii exterioare și anume,vazul.In afara vazului sunt celelelate simțuri cunoscute și cele neștiute,doar intuite.Gândiți-vă că în scenă intră toate aceste simțuri fizice și fiecare se calibrează și iți oferă stimuli conform stărilor tale psiho-mentale.De aici urmează analiza,judecata,punerea informatiei in setarele minții,etichetare,toate într-o milionime de secundă.
Dar stați linistiți,avem și solutia la toate aceste manifestari si cheia pentru instalarea pacii in mințile noastre,se numește meditație,dar despre meditatie vorbim altadata.Și cum deja mintea mi-a plecat spre alte idei de articole pe această temă,foarte complexă,o să ies din transă și vă întreb,
Realitatea este o iluzie sau iluzia este o realitate ?